Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда за удължаване на зърнената сделка

...
Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда за удължаване на зърнената сделка
Коментари Харесай

Турция се надява зърнената сделка да бъде удължена

Турският президент Реджеп Ердоган изрази вяра за удължение на зърнената договорка след 18 май, когато тя изтича. Това заяви той в неделя в ефира на телевизионния канал TRT Turk.

" Използвахме удобната атмосфера, която се сътвори в връзките с водачите на Украйна и Русия Владимир Зеленски и Владимир Путин, както при размяната на пленници, по този начин и при организирането на зърнен кулоар. Продължаваме да работим в тази посока, гледаме напред към удължение на договорката ", сподели турският водач.

Въпросът за удължение на зърнената сделка беше разискван предходната седмица по време на телефонни диалози между президентите на Турция и Русия.

Прессекретарят на съветския водач ДмитрийПесков съобщи в петък, че споразуменията от Истанбул не се извършват във връзка с изискванията, свързани с Руската федерация, и в тази връзка вероятностите за удължение на договорката са " не доста положителни ". Според вестник Hurriyet, турската страна ще разиска този проблем с представители на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Англия в идващите дни.

Анкара не счита изказванията на Москва по отношение на това по какъв начин се извършва зърнената договорка за неоснователни. Това съобщи в края на април турският външен министър Мевлют Чавушоглу. 

Идеята за привличане на турски банки към системата за разплащане на съветски храни е на генералния секретар на Организация на обединените нации, разясни Чавушоглу.

" Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е изцяло наясно със обстановката. И го обясняваме на Съединени американски щати и Англия, защото и двете страни са основни в банковите въпроси. Включването на Руската земеделска банка към SWIFT е обвързвано с тях. В края на краищата това, което беше дадено на Русия по договорката, по този начин и не беше изпълнено ", посочи турският външен министър и означи, че " е належащо да бъдем обективни " по отношение на упованията на Русия.

Споразумението за експорт на храни от Украйна беше подписано на 22 юли предходната година за 120 дни и удължени през ноември за същия интервал. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум сред Русия и Организация на обединените нации за унищожаване на рестриктивните мерки за експорт на съветски селскостопански артикули и торове за международните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от съглашението не се извършва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР